От известния нутриционист Магдалена Пашова
Снимки: ИК "Сиела"
Кои са истинските и полезни храни сред многото хранителни продукти на пазара? От какви хранителни вещества се нуждае бебето? Кога и как да започнем със захранването? Как да приготвяме домашна храна на бебето, без това да ограничава времето ни с него?
Първите стъпки в родителството, обикновено доста хаотични за новите майки и бащи, повдигат много въпроси за правилното хранене - и на бременната, и на новороденото. Отговори дава книгата „По-здрави бебета“, написана от един от най-популярните нутриционисти (специалист в науката за храненето – от английската дума nutrition) у нас – Магдалена Пашова.
„Знание, наблюдение и любов са вложени в книгата „По-здрави бебета“ - рецепта за хранене от мисълта за зачеването му до 2-годишна възраст. В нея има знание за физиологията и нуждите на детето, експертност за храните – до конкретни рецепти и изграждане на меню.
Магдалена - един от „вкусните“ и в същото време здравословни нутриционисти, изненадва и радва. Изненадата идва от разбиването на митове по отношение на храненето и здравето на детето и коренно различния подход към така наречените „задължителни съставки“ на бебешкото меню. А радостта идва от ясните отговори, практическите съвети и толерантността към родителя и неговата грижа. Най-важната съставка на храненето е любов, а любовта отправя към храненето ново отношение.", казва журналистката Ива Дойчинова.
60-те изпитани рецепти в тази книга разбиват много митове за храненето и здравето и предлагат коренно различен подход към изграждането на основното бебешко меню.
„По-здрави бебета“ е съобразена с официалните препоръки на СЗО, НЦОЗА и АПА, а първото ѝ издание спечели сърцата на хиляди български майки с толерантността, топлината и куража, които вдъхва. Тя излиза с второ, преработено издание.
"...Да консумирам ли месо, или не? А млечни продукти? Да закусвам или да не ям нищо до обяд? Да готвя или да ям само сурова храна?
С партньора ми планирахме да имаме дете и исках да намеря отговора на тези и още много въпроси, преди да стана майка. Обучението ми в Канадския институт по холистично хранене (CSNN) промени много от разбиранията ми за храната и храненето, а промените, които осъществих в собствения си хранителен режим, ме направиха по-здрава и заредена с енергия откогато и да е било преди.
Започнах да практикувам активно професията си малко след раждането на дъщеря ми, вдъхновена от желанието да помогна на повече хора да открият ползите за здравето от пълноценното и балансирано хранене. Разработих специални програми за бъдещи родители, бременни жени, майки и малки деца, защото осъзнавах огромната нужда от информация за храненето през тези периоди, както и трудностите, с които се сблъскват младите родители днес...
Книгата е посветена на храненето през първите две години не само защото те са основополагащи, а и защото през тези години ние, родителите, имаме най-пряко влияние, избирайки какво и как да ядат децата ни. По-късно се намесват други фактори и влияние, като институции (ясли и детски градини), общество (детски центрове и площадки), маркетинг на вредни детски храни, а и самото дете става по-самостоятелно в поведението и избора си на храна. Съвсем естествено подходът в храненето след втората година се променя и е тема на друга книга.
В Първата част на настоящата книга ще научите повече за това как храната влияе на детското здраве и защо изграждането на хранителни навици започва много преди детето да може да се храни самостоятелно. Ще научите какво означава истинска храна, и ще се запознаете с основните хранителни групи, от които се нуждаят децата, за да са по-здрави.
Поотделно ще се спрем на времето, предхождащо раждането на детето, на значението на кърменето, на същинското захранване между 6 и 12 месеца, както и на храненето на прохождащото дете между 12 и 24 месеца. Последната глава на Първа част е посветена на холистичното отношение към детското здраве, включващо други значими фактори, като движение и игри, стрес, сън и почивка.
Втората част на книгата е с практическа насоченост. (продължава на следващата страница)
В нея ще откриете съвети за приготвяне на домашна храна за заети родители, насоки за подбора, пазаруването и приготвянето на основните групи храни и примерни рецепти, подходящи както за деца между 6 и 24 месеца, така и за цялото семейство. В края на Втора част ви предлагам примерна схема за захранване с информация за уменията за хранене, енергийните потребности, последователността на въвеждане на нови храни и примерно разпределение на дневните хранения за всеки от периодите 4 – 6 месеца, 7 – 8 месеца, 9 – 12 месеца и 12 – 24 месеца.
Първоначалното издание на книгата в края на 2014 г. беше посрещнато с голям интерес от младите родители, защото тя беше една от малкото на пазара и единствената от български автор, която говореше за необходимост от промяна и осъвременяване на остарелите практики при захранването, каквито са водата със захар, ранното захранване с плодови сокове, попарата и прекаляването със зърнени храни за сметка на плодове, зеленчуци и полезни мазнини. Няколко тиража на книгата свършиха бързо и това само ни доказа колко важна е темата за родителите, които искат да взимат активни и информирани решения за захранването на бебето и за пълноценното хранене на семейството си.
Науката за хранене е една от динамично развиващите се съвременни науки, в която почти всяка година нови проучвания стават причина за осъвременяване на разбирания, насоки и препоръки. Всичко това се отнася и за периода на захранване. Към първоначалното издание на книгата разпространени бяха препоръките за късно захранване с храни алергени, както и за по-дълго предлагане на гладко пасирана храна на бебето.
През последните години на база по-нови проучвания се наложи разбирането, че за намаляване риска от хранителни алергии е препоръчително храните алергени да бъдат въведени в малки количество преди навършване на годинка и по възможност в периода, когато бебето все още е кърмено, а за насърчаване на дъвкателните и говорните умения е добре в рамките на първите 12 месеца бебето да премине от течна храна (мляко) през гладко пасирана храна (пюрета и каши), гранулирана консистенция (едро смлени пюрета и каши) до храна на парченца, намачкана храна и храна за ядене с пръсти.
Именно тези по-нови разбирания са отразени във второто разширено и допълнено издание на книгата от края на 2017 г. Допълнително в него е включена нова и по-подробна информация за хранителните потребности на бебето и прохождащото дете, за кърменето и адаптираните млека, за различните нежелани реакции, които могат да възникнат при захранването, за видовете алергии, за подбора на продукти, приготвянето и съхранението на домашна храна. В книгата има и над 10 нови таблици с практическа насоченост, включително таблица за препоръчителните дневни дози на витамини, за индекса на телесната маса, за количеството млечно хранене през първата година, за свойствата на различни пробиотици и др."
Магдалена Пашова е възпитаник на канадския Институт по природосъобразно хранене (CSNN), посланик за България на движението Food Revolution, съосновател на фондация „За храната“ и активен блогър. Повече за нея може да видите в сайта ѝ.
Медената къщичка е красива и ефектна украса за празника, която може и да се яде.
Снимка: Shutterstock
Полезните навици да се хапват полезни храни могат да помогнат на детето за този проблем.
Снимка: Shutterstock
Когато двойките избират да се разделят по време на сън, събирането на следващата сутрин често води до подновяване на взаимната им привързаност.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари